Arieke Duijzer in haar praktijk in gesprek

Jobcoaching voor mensen met autisme of AD(H)D

Een grote diversiteit aan medewerkers is goed voor een team. Het stimuleert de creativiteit en de innovatiekracht. Bovendien voelen medewerkers zich veel beter op hun plek in organisaties die inclusiviteit en diversiteit hoog op de agenda hebben staan. Dit geldt zeker voor neurodivergente medewerkers.

Mensen met autisme, ADD of ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit zijn ontzettend waardevol voor je organisatie, o.a. door een andere manier van denken en informatie verwerken. Maar soms leidt die andere manier van denken tot onderling onbegrip of andere problemen op het werk. In zo’n geval kan extra ondersteuning, mediation of ander maatwerk uitkomst bieden.

Heb jij hiermee te maken? Als medewerker of als werkgever? Op grond van mijn jarenlange ervaring help ik jullie graag verder.

De vraag helder

Over het algemeen ga ik eerst in gesprek met de medewerker. Dat gesprek kan op de werkvloer, maar ook in mijn praktijk of online plaatsvinden. Daarna praat ik – vaak samen met de medewerker – met de leidinggevende of de afdeling HR om een volledig beeld te krijgen van de situatie en het functioneren van de werknemer.

Waar loopt de medewerker nou precies tegenaan op het werk? Lukken sommige werkzaamheden niet zo goed (meer)? Voelt hij of zij zich niet meer thuis op de werkvloer? Of is er misschien sprake van een verstoorde werkrelatie met de leidinggevende of andere collega’s? Als we het vraagstuk helemaal helder hebben, gaan we vandaaruit aan de slag. Het uiteindelijke doel is dat de medewerker weer goed functioneert in een prettige werksfeer op een plek die bij hem of haar past.

De medewerker en zijn talenten centraal

De medewerker staat centraal in het traject. Ik lever altijd coaching op maat. Afhankelijk van de hulpvraag ondersteun ik de cliënt voor kortere of langere tijd.

Ik geloof in een praktische aanpak. Soms kunnen kleine aanpassingen in de werkomgeving al een heel verschil maken. Een rustige werkplek of een duidelijke structuur geven werknemers met autisme, ADHD of ADD bijvoorbeeld veel houvast en rust. Ook op gezette tijden thuiswerken kan een positieve rol spelen in het reduceren van stress.

Verder ga ik in het coachingstraject dieper in op de persoonlijke ontwikkeling van mijn cliënt. Daarbij vind ik het belangrijk dat we ons niet alleen focussen op wat beter kan, maar juist ook te kijken naar wat wél lukt en naar de talenten van de medewerker. Door daarop voort te bouwen, komt de cliënt in zijn of haar kracht te staan en kan het bedrijf weer volop profiteren van de kwaliteiten van de medewerker.

AriekeDuijzerTrame 304

Goede onderlinge sfeer

Soms is er sprake van een verstoorde werkrelatie tussen de cliënt en zijn leidinggevende of andere collega’s. In dat geval kunnen de cliënt, leidinggevende en/of collega’s samen in gesprek gaan onder mijn begeleiding. Samen gaan we op zoek naar de achterliggende redenen van het conflict. Ook kan ik een training over autisme (ADHD, ADD, neurodiversiteit) verzorgen voor collega’s binnen de organisatie. Net wat nodig is om tot een goede, duurzame oplossing te komen.

Door elkaar beter te leren begrijpen, ontstaat vaak al snel meer ruimte voor een betere samenwerking en een respectvolle, prettige omgang met elkaar. Dat is goed voor de cliënt én voor de organisatie.

Praktijk AriekeDuijzerTrame 854

Nog wat praktische informatie

Het traject begint met een wekelijkse of tweewekelijkse sessie. Zodra dat kan, bouwen we de frequentie langzaam af. De gesprekken vinden op de werklocatie plaats. In overleg is het ook mogelijk om op een andere plek, in mijn praktijk of online af te spreken. Een gesprek duurt meestal een tot anderhalf uur.

Hoelang een traject duurt, is afhankelijk van de hulpvraag. Ik stem dat af met de werkgever en maak een offerte op maat.

Meer weten?

Ik ben al jarenlang werkzaam als psycholoog en coach en heb veel ervaring met het begeleiden van mensen met autisme en AD(H)D. Ook op de werkvloer.

Je kunt zowel als werknemer als werkgever een jobcoachings-traject bij me aanvragen. Ik maak graag vrijblijvend kennis met je.

Opdrachtgevers
Recente opdrachtgevers zijn o.a.

Arieke Duijzer in haar praktijk in gesprek

Ervaringen van cliënten

‘Arieke is bevlogen en straalt uit echt te willen helpen en dat doet ze ook. Ze liet mij vrij, maar adviseerde en stuurde wel als ik dat nodig had.’

Thomas

‘Wij schakelen Arieke graag in als een medewerker vastloopt; in prettige samenwerking en met een deskundig oog helpt zij onze medewerkers en afdelingen verder.’

– Martijn

‘Goed luisteren en vervolgens een spiegel voorhouden, behoren tot Arieke’s kwaliteiten. Ze is daarin heel scherp én prettig.’

Ike

‘Ik heb nog veel aan wat Arieke mij geleerd heeft. Het helpt me om rustig in meetings te zitten en beter te luisteren. De samenwerking is verbeterd en ik zit lekkerder in mijn vel.’

Andrea